ANUL NOU? RASCUMPARATI VREMEA

Pregatind o predica pentru anul nou pentru crestinii din Birtin si Codrisoara unde slujesc impreuna cu un grup de studenti minunati de la Facultatea Emanuel din Oradea, m-am gandit sa impartasesc si aici unele din gandurile pe care mi le-am pregatit pentru ei, cu care Dumnezeu m-a cercetat intai pe mine si Duhul Sfant a pus o dorinta noua, ca in noul an,

anul 2014 sa fie un an in care sa „RASCUMPAR VREMEA”… daca pe mine m-au indemnat la asta poate o va face si cu voi… Dumnezeu sa va binecuvinteze!

Impartirea timpului in zile si luni este ceva pe care omul a facut-o, nu este unanim recunoscuta ca fiind de origine divina.

Soarele si luna sunt „ceasornicele” lui Dumnezeu care imparte anul in perioade definite, iar sosirea lor trebuie sa ne aduca aminte cat de scurta este viata. Daca la fiecare sfarsit de zi avem obisnuinta sa spunem: „Ce repede a trecut azi!” sau „waw deja e noapte!”, la fiecare sfarsit de an spunem la fel… fiecare sfarsit de zi, de luna sau de an poate fi si trist si bucuros.

Sfarsitul fiecarui an este o aluzie divina la trecerea anilor si un indemn la „a rascumpara vremea”. Daca ne uitam in Efeseni 5:15-16, apostolul Pavel indeamna pe crestinii din Efes sa „rascumpere vremea”.

„Luați seama deci să umblați cu băgare de seamă, nu ca niște neînțelepți, ci ca niște înțelepți. Răscumpărați vremea, căci zilele sînt rele.”

Apostolul Pavel in urma situatii care era in biserica din Efes si anume ca Evreii convertiti din biserica primara aveau tendinte exclusiviste, incercau sa se separe de crestinii dintre neamuri. Fapt care l-a facut prin anul 60 d.Cr. sa scrie aceasta epistola Bisericii din Efes pentru a le vorbi despre unitatea Bisericii, mai ales unitatea dintre crestinii evrei si crestinii dintre neamuri. Pavel le dovedeste crestinilor din Efes ca sunt in Cristos si ii incurajeaza sa se comporte ca atare.

Revenind la versetul nostru citim acolo „Rascumparati vremea, caci zilele sunt rele”.

     1. Ce intelegem noi prin „vreme”?

Un om invatat sau de stiinta ar raspunde ca timpul, aceasta „vreme” este o „durata masurata” sau masurabila. Vremea, in masura in care ne preocupa, este limita existentei noastre pe pamant. Prin cuvantul vreme putem defini timpul care il petrecem de la nasterea noastra pana la moarte. Este evident ca timpul sau vremea pentru unii este diferit fata de altii.  Moise, omul lui Dumnezeu spune in Psalmul 90:10 :

Anii vieţii noastre se ridică la şaptezeci de ani, iar, pentru cei mai tari, la optzeci de ani; şi lucrul cu care se mândreşte omul în timpul lor nu este decât trudă şi durere, căci trece iute, şi noi zburăm.

Fiecare are o „vreme masurata” si este diferita fata de altii. Se poate ca cineva care a stat langa dumneavoastra anul trecut sau in cursul acestui an… poate pana in noaptea de ajun sa fie „adormit” intre timp. Astazi, tu care mai esti pe pamant, esti inca sub timp…cel care a plecat a intrat in eternitate. Ce pentru noi cari inca suntem pe pamant este „timp” pentru el este „eternintate” sau „vesnicie”.

Timpul pentru noi deci… cum am spus mai sus este durata vietii noastre pe pamant. Si este ceea ce trebuie „sa rascumparam”, deoarece este atat de nesigur, este o cantitate de timp care nu putem sa o definim doar Dumnezeu poate… pentru aceasta indemnul este urgent si important. Iacov spune despre viata: Căci ce este viaţa voastră? Nu sunteţi decât un abur, care se arată puţintel, şi apoi piere. Iacov 4:14

Viata este scurta si trebuie „Rascumparata”!

2. Ce ar insemna „sa rascumparam vremea”?

Nu stiu prea multa romana, dar DEX-ul imi este foarte de ajutor in unele momente… „a rascumpara”, literal, inseamna „a cumpara inapoi” la un pret. Viata este o proprietate pretioasa cu care Dumnezeu ne-a inzestrat pe fiecare. Fiecaruia ne-a fost data sa o investeasca, sa dispuna de ea dupa cum ii place.

Aici intervine responsabilitatea, valoarea morala a vietii. Putem abuza de viata, sa ne petrecem timpul intr-o viata plina de excese, ca Fiul Risipitor; sau s-o ingropam intr-o manta de comoditate trandava, precum Slujitorul cu un singur talant; sau o putem investi in scopuri bune si sa o facem sa aduca un mare profit din belsug, ca Slujitorul care a primit 10 talanti. Viata va reprezenta pentru fiecare dintre noi talanti mai multi sau mai putini, potrivit masurii vointei inimii si energiei pe care le-am investit in ea.

Este pacatos cel care isi pune pretiosul dar (pentru-ca viata pentru fiecare dintre noi este un adevarat DAR) al vietii in slujba pacatului, egoismului sau in slujba lumii.

3. Care este motivul sau motivele pentru care trebuie „sa rascumparam vremea”?

  • Viata are o valoare: nu este doar masurabila in durata ci are o valoare… valoarea vietii determina destinul etern.
  • Pentru ca este scurta: ce este mai lunga viata in comparatie cu pregatirea pentru eternitate?
  • Pentru ca deja foarte mult din ea s-a dus: pentru unii poate o treime, o jumatate sau poate trei patrimi din viata s-au dus fara cale de intoarcere, poate risipite, irosite in preocupari lipsite de valoare si efemere; sau si mai rau cum spuneam mai sus, consumate in savarsirea de lucruri rele! Este foarte necesar „sa rascumparam” ceea ce ne ramane.
  • Pentru ca viitorul este asa de nesigur: de unde stim daca ne-a mai ramas inca o zi, o saptamana, o luna sau 2-3 ani din viata? Inteleptul Solomon spune in Proverbe 27:1 „Nu te fali cu ziua de maine, caci nu stii ce poate aduce o zi.” Iacov cum spuneam mai sus in cap 4:14 de asemenea si el spune: „şi nu ştiţi ce va aduce ziua de mâine! Căci ce este viaţa voastră? Nu sunteţi decât un abur, care se arată puţintel, şi apoi piere.”
  • Pentru ca timpul devine singura sansa de a ne asigura mantuirea: daca de la nastere la moarte este vremea noastra … in aceasta vreme trebuie sa fie un punct in viata in care „sa schimbam directia”. Orice ar spera, crede sau specula unii in aceasta privinta, Biblia nu contine nici un verset, nici o promisiune sau oferta de mantuire dincolo de mormant. Ea spune „ACUM ESTE VREMEA!

4. Cum ne putem „rascumpara vremea”?

Am vorbit mai sus de ceea ce este vremea, ce inseamna sa rascumparam vremea si de ce ar trebui sa o rascumparam… acum nu va las asa… uitati si solutia!

Timpul trecut oricum nu il mai putem intoarce inapoi… ce a fost a fost… in Italia se spune „Acqua passata” (apa trecuta)… anii care au trecut nu ii mai putem intoarce. Si atunci ce facem?… „Mettiamo una pietra sopra” (punem o piatra pe trecutul nostru) si ne uitam la viitorul nostru care putem sa il rascumparam, numai daca vrem sa platim un pret, care este:

  • O pocainta sincera si renuntarea la trecut, cu toate greselile si pacatele lui…(vorba romanului, o luom de la capat, de la zero);
  • Dar nu o luom de la capat oarecum… o luom cu Dumnezeu, ne dedicam Lui complet si neconditionat.

Doar atunci cand ne punem viitorul in mainele Lui Dumnezeu, vom fi in stare sa cumparam inapoi zilele trecute, silindu-ne cu indoita masura sa le folosim cat mai profitabil pe cele ce ne-au ramas; putem chiar si sa ne rascumparam inactivitatea din trecut printr-o slujire activa acum, din intreaga inima, putem sa ne rascumparam indiferenta trecuta prin intensificarea zelului si seriozitatii in slujba lui Dumnezeu.

Daca pana acum ne-am consumat zilele in lume, incepand cu anul 2014 „schimbam traditia”, ne consumam zilele pe care Domnul ni le-a lasat in prezenta Lui traind nu pentru lucrurile lumii ci pentru Creatorul nostru; daca pana acum am stat pe ultima banca din biserica sau pe primul scaun in baruri si in discoteci, incepand cu anul 2014 „schimbam traditia”, vom sta pe primul loc in adunare, slujind si laudand pe Mantuitorul nostru; daca pana acuma nu am fost seriosi, fara zel pentru Cristos si lucrarea pe care o avem de facut, incepand anul 2014 „schimbam traditia”, ne inrolam din nou in armata Lui… suntem chemati pentru slujire si atunci, slujim! Suntem trimisi ? (Matei 28) Mergem.

Pavel ne indeamna la a rascumpara vremea, Dumnezeu vrea lucrul acesta si noi o vom face. Moise om placut inaintea Lui Dumnezeu conform Psalmului 90:12 s-a rugat asa:

Învaţă-ne să ne numărăm bine zilele, ca să căpătăm o inimă înţeleaptă!

Astazi la fel ca si Moise sa fim in acelasi Duh si in aceasi dorinta. Dumnezeu sa ne binecuvinteze pe toti si va urez un inceput binecuvantat si Dumnezeu sa ne ajute pe toti „sa rascumparam vremea” pentru ca zilele sunt rele. Amin

Acest articol a fost publicat în Ganduri, INTERESANTE, Predici și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la ANUL NOU? RASCUMPARATI VREMEA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s