3 Judecători nechibzuiți – Din seria Dumnezeu pe primul loc!

Ce Sunt Judecătorii?

     Judecătorii, ca să știm mai bine cine sunt trebuie să ne uitam puțin în istoria poporului Israel. Atunci când poporul a fost scos din Egipt, ei aveau nevoie de oameni care să le răspundă la anumite întrebări și să judece între ei atunci când erau certuri. Nu doar că erau judecați, ci automat erau și pedepsiți. Această idee o are Ietro socrul lui Moise care îl sfătuiește mai târziu sa o aplice. Cuvântul Judecător în limba erbaica (SOPET) este acela care împarte dreptate.

     Unul dintre primii judecători despre care avem date concrete este Otniel care a dat odihnă poporului timp de 40 de ani… si au fost mulți alții… Ghedeon care a plecat la lupta împotriva Madianului cu doar 300 de oameni și a ieșit învingător… deși Profetul Samuel v-a încheia această perioadă a judecătorilor, Samson este ultimul judecător din cartea Judecatorilor care, deși libertin, având legături imorale cu Filistence, el într-un final capătă îndurare de la Domnul și v-a elibera pentru o perioadă poporul de sub mâna Filistenilor. Toți acești oameni, acești judecători au contribuit cu ceva în viața poporului Israel.

Pe paginile cărții Judecatorilor avem consemnate trei judecători nechibzuiți: despre Ibțan, Elon și Abdon.

Judecători 12:8-10   IBȚAN

După el, a fost judecător în Israel Ibțan din Betleem. El a avut treizeci de fii, a măritat treizeci de fete în afară, și a adus pentru fiii lui treizeci de fete de afară. El a fost judecător în Israel șapte ani; apoi Ibțan a murit, și a fost îngropat în Betleem.

 Se spune despre el că a avut 30 de fii și 30 de fiice… putem deduce că el s-a străduit să caute fete pentru fii săi. Probabil că în cei 7 ani ai săi de judecător nu a avut timp să găsească și soți fetelor lui. Dar cert este nu a avut timp nici să judece poporul… despre ceilalți judecători sunt consemnate date, evenimente și lucruri pe care ei le-au făcut, dar despre el, mai exact nu avem nimic important.

Am auzit la un moment dat o întâmplare cu un predicator care avea de ţinut o cuvântare undeva şi se pregătea să plece, când fiul lui în vârstă de câţiva ani i-a spus că vrea să vorbească ceva cu el. Tatăl s-a aşezat şi a stat de vorbă cu fiul său, dar a lipsit de la întâlnirea programată la care trebuia să ţină cuvântarea. Mulţi l-au aplaudat pentru gestul lui după ce au aflat motivul. Ei bine am oarecare îndoieli cu privire la modul în care a procedat.  Îţi poţi arăta dragostea şi preocuparea pentru un copil şi fără să-ţi încalci un angajament. Dar, aşa văd eu lucrurile şi nu am pretenţia că le văd cel mai bine. Cred însă că Dumnezeu poate să ne lumineze pe fiecare. 

    Este o vreme când anumite lucruri trebuie puse pe primul loc. Eu cred că ar fi fost mai bine pentru copil ca tatăl să fi spus: “Fiule, acum trebuie să mă duc la o întâlnire importantă. Nu vrei ca tatăl  să-şi calce cuvântul şi să lipsească, nu-i aşa?” Eu cred că micuţul ar fi fost de acord cu acest lucru. Apoi, tatăl ar fi putut continua astfel: “Când mă întorc vom vorbi despre aceste lucruri. Sau vom sta mâine de vorbă despre toate.” Această atitudine ar fi fost mai corectă decât ce a făcut tatăl.

TREBUIE SĂ NE FACEM TIMP PENTRU DOMNUL ȘI PENTRU LUCRAREA SA!

Dumnezeu să ne dea înțelepciune iar noi să avem dorința de a ne face timp pentru EL!

Judecători 12:11-12   ELON

După el a fost judecător în Israel Elon din Zabulon. El a fost judecător în Israel zece ani; apoi Elon din Zabulon a murit, și a fost îngropat la Aialon, în țara lui Zabulon.

    Aceste două versete ne spun totul despre Elon din Zabulon și anume că a fost Judecător 10 ani si apoi a murit. Uitându-ne la aceste versete putem observa că el nu a făcut mai nimic din lucrurile pe care trebuia să le facă din poziția de judecător– nici măcar nu a avut o familie numeroasă, sau… cel puțin nu ne este arătat mai mult în Biblie.

AR TREBUI SĂ FACEM CEVA PENTRU DOMNUL! NU-L LUAȚI PE ELON CA EXEMPLU!

Nu degeaba umbrim pământul, nu trăim doar pentru a muri… să ne rugăm Domnului să ne arate ce trebuie să facem noi, pentru a îndeplini voia Sa

În Psalmul 32:8 ne arată, că dacă noi alegem să facem voia lui, El ne v-a arăta calea care trebuie urmată, ne va sfătui și ne v-a purta de grijă.

Judecători 12:13-15   ABDON

După el, a fost judecător în Israel, Abdon, fiul lui Hilel, Piratonitul. El a avut patruzeci de fii și treizeci de nepoți, cari călăreau pe șaptezeci de mînji de măgari. El a fost judecător în Israel opt ani; apoi Abdon, fiul lui Hilel, Piratonitul, a murit și a fost la îngropat Piraton, în țara lui Efraim, pe muntele Amaleciților.

    Dacă ne uităm 2 capitole înapoi vedem acolo pe Iair, un om ca și Abdon tot un judecător în Israel care are 30 de fii care călăreau pe mânji. Unul din lucrurile pe care le vedem la Abdon este că reușește să îl întreacă pe Iair în numărul fiilor și a nepoților. Și la fel ca și Iair acesta cumpără măgari fiilor săi.

Nici nu vreau să mă gândesc la Abdon călărind împreună cu fii săi, oprinduse prin cetăți și auzind toți acești măgari răgând. Dezastru! :))

Aceasta a fost toată contribuția lui Abdon pentru poporul său! Fără prea multă însemnătate… zic eu.

Dragilor… suntem așezați de Dumnezeu în diferite poziții… Cum ne desfășurăm lucrarea de creștini?

     Acești oameni deși au fost Judecători, ei nu au avut o influență pozitivă în Israel. Aceștia au trebuit să își reprezinte satul, orașul… și nu prea au făcut-o… noi reprezentăm Împărăția Cerurilor?  Nu doar păstorul nostru, bătrânul din biserică sau tinerii trebuie să o facă… ci toți, toți acei care ne numim creștini, toți trebuie să reprezentam Împărăția Cerurilor… nu doar la biserică, ci acolo unde Dumnezeu v-a așezat și ne-a așezat.

Din cei trei bărbați nu prea avem multe lucruri demne de reținut și de învățat… prorocul Samuel care a scris cartea Judecători consemnează o frază pe care ne este comună tuturor (lor și nouă), repetându-se ca un refren: „APOI … A MURIT ȘI A FOST ÎNGROPAT”.

Întrebarea mea pentru voi este: Între APOI și MOARTE … ce faceți pentru Domnul?… vă îndepliniți datoria de Creștin Adevărat?

Faceți-vă timp pentru Domnul și pentru lucrarea Sa. Dumnezeu are nevoie de fiecare dintre noi, fiecare dintre noi are ceva sigur de dat Domnului. Fiecare poate fi lucrător în via Domnului. Fiecare poate să evite de a fi un Ibțan, un Abdon sau un Elon… Dumnezeu pe prim loc, apoi toate celelalte vor veni de la sine! Dumnezeu să ne ajute… Amin!

Reclame
Acest articol a fost publicat în Ganduri, INTERESANTE, Predici și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s