Ar trebui un creștin să fie de-acord cu pedeapsa capitală/pedeapsa cu moartea?

Un nou subiect, cât pentru mine cât și pentru colegii mei de la Teologie… fratele

pedeapsa-capitala

Ciprian Simut astăzi ne-a stârnit puțin să ne gândim dacă un creștin ar fi sau nu de-acord cu pedeapsa capitală sau mai comun numită pedeapsa cu moartea.

Au trecut doar 10 minute și am deschis pc-ul și am început așa zisă „cercetare”.

Unii creștini sunt contra și alții pro în o oarecare măsură.

Știm că Dumnezeul nostru este Dragoste (1 Ioan 4:8), și ne place acest lucru, defapt este ceea ce spunem cel mai des… uitând poate alte calități ale Dumnezeului nostru care, nu ne plac, și anume versetul care zice „Căci Domnul Dumnezeul tău este un foc mistuitor…” Deuteronom 4:24

În Vechiul Testament această pedeapsă a fost una foarte practicată pentru faptele „destul de grave”. Dacă ne uităm, vedem că oamenii erau pedepsiți cu moarte pentru: crimă (Exod 21:12), răpire (Exod 21:16), violenţă (Exod 22:19); adulter (Levitic 20:10); homosexualitate (Levitic 20:13), a fi un profet fals (Deuteronom 13:5), prostituţie şi viol (Deuteronom 22:4), şi alte câteva crime (aici doar cele mai cunoscute… deoarece sunt prezente și astăzi în societatea în care trăim). Cu toate acestea, Dumnezeu adesea a arătat milă atunci când pedeapsa cu moartea se cuvenea a fi aplicată. David a comis adulter şi crimă, şi totuşi Dumnezeu nu a cerut ca viaţa lui să fie luată (2 Samuel 11:1-5, 14-17; 2 Samuel 12:13). În final, fiecare şi orice păcat pe care-l săvârşim ar trebui să ne aducă pedeapsa cu moartea conform versetului din Romani care îl cunoaștem destul de bine „Plata păcatului este moartea: dar darul fără plată al lui Dumnezeu este viața veșnică în Isus Hristos, Domnul nostru” (Romani 6:23). Din fericire, Dumnezeu şi-a arătat dragostea faţă de noi prin a nu ne condamna „Dar Dumnezeu Își arată dragostea față de noi…” (Romani 5:8).

Când fariseii au adus la Isus o femeie care a fost prinsă săvârşind adulter şi L-au întrebat dacă ar trebui omorâtă cu pietre, Isus a răspuns „Cine cintre voi este fără păcat, să arunce cel dintâi cu piatra în ea” (Ioan 8:7). Acest lucru nu ar trebui folosit pentru a spune că Isus a respins pedeapsa capitală în toate situaţiile. În acest caz, Isus doar a vrut să arate ipocrizia fariseilor. Fariseii au vrut să-L păcălească pe Domnul Isus să încalce Legea Vechiului Testament…lor chiar nu le păsa de femeia care ar fi fost omorâtă cu pietre (unde era bărbatul cu care a fost prinsă în adulter?). Da… Dumnezeu este Dragoste este Milos are toate aceste atribute bune și plăcute nouă… dar… surpriză… Dumnezeu a instituit pedepsa capitală: “Dacă varsă cineva sângele omului, şi sângele lui să fie vărsat de om; căci Dumnezeu a făcut pe om după chipul Lui” (Geneza 9:6). În unele situaţii, Isus ar aproba pedeapsa capitală. De asemenea, Domnul Isus a arătat milă atunci când pedeapsa capitală era meritată (Ioan 8:1-11). În mod cert, apostolul Pavel a recunoscut puterea guvernului de a institui pedeapsa capitală acolo unde este cazul (Romani 13:1-5), Pavel ne învață să fim supuși dregătoriilor pentru că acestea vin de la Dumnezeu, nu trebuie să fim supuși doar de frica moții sau de răul pe care îl pot face ei… și ne învață ca ei Dregători, Statul sunt cei care poartă sabia…și au dreptul, autoritatea de a pedepsi pe cel care face răul Romani 5:4.

Deci ajungem la concluzia că Dumnezeu a instituit pedeapsa cu moartea, dar unii suțin totuși că Harul Domnului este pentru toți și că jertfa de pe cruce ar aduce iertare și pentru cei care ți-ar omorâ copilul. Conform Bibliei tu poți să-l ierți, poți să îi spui despre Mântuirea dată în dar și el are dreptul de a nu te băga în seamă și până la urmă… tot nemântuit poate să ajungă să moară, în închisoare, în starea de libertate sau poate prin pedeapsa capitală… sau de ce nu… în cel mai fericit caz să moară mântuit.

Se spune, și este adevărat, că în unele State unde această pedeapsă este încă folosită unele crime precum furtul sau crima sunt în scădere… poate din frica acestei pedepse sau…nu stiu.

Standardul lui Dumnezeu este cel mai înalt posibil din moment ce El este perfect. Acest standard nu se aplică numai cu privire la noi ci şi la El însuşi. De aceea, El ne iubeşte şi are milă faţă de noi cu o măsură infinită. De asemenea, vedem că El se mânie cu o măsură infinită, şi totul este păstrat într-un echilibru perfect. Ar putea fi o îngâmfare din partea noastră să gândim că am putea institui un standard mai înalt decât El sau că am putea fi mai miloşi decât El.

Dumnezeu a dat autoritate guvernului de a determina când este necesară pedeapsa capitală (Geneza 9:6; Romani 13:1-7). Este nebiblic să gândim că Dumnezeu se opune pedepsei capitale în toate cazurile. Creştinii nu ar trebui niciodată se bucure când pedeapsa capitală este aplicată, dar în acelaşi timp, creştinii nu ar trebui să se lupte împotriva dreptului guvernului de a executa făptaşii celor mai rele crime.

Ce cred eu despre această pedeapsă?… ar trebui să fiu pro sau contra? …vom vedea 😀

 

Unele surse preluate de pe: www.gotquestions.org și alte articole.

Acest articol a fost publicat în Ganduri, INTERESANTE și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Ar trebui un creștin să fie de-acord cu pedeapsa capitală/pedeapsa cu moartea?

  1. Mihai Neag zice:

    Eu cred ca ar trebui sa fii pro….

  2. Un musafir zice:

    Am observat un lucru. Tinzi sa faci un studiu de caz pur obiectiv si apreciez lucrul asta, dar intrebarea cere un raspuns, nu doar un studiu de caz.. Fii complet in ceea ce faci ! Fara raspuns, dai impresia ca doar te jonglezi cu frazele, ca bati pasul pe loc. Toate cele bune!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s