ZIUA SFÂNTULUI PATRICK

ZIUA SFÂNTULUI PATRICKSFÂNTUL PATRICK ESTE APOSTOLUL IRLANDEI. Deși nu se cunosc foarte multe despre el, pentru că legendele nu reflectă într-un totul realitatea istorică, el este dovada că un singur om cu resurse puține a reușit să răspândească creștinismul într-o zonă cât se poate de ostilă. Dacă el a făcut-o, noi care suntem creștini (și ne numim și… creștini adevărați) ce ne lipsește să nu o facem.. sau ce avem în plus? Un om a reușit să schimbe întreaga Irlandă… și noi nu avem curajul să vorbim celor din familia noastră. Dumnezeu să ne conștientizeze și să ne ajute să ducem vestea bună tuturor, la mari și la mici, la săraci și la bogați, bolnavi și sănatoși. Toți avem nevoie de mântuire, de Dumnezeu… deoarece toți am păcătuit și suntem lipsiți de slava lui Dumnezeu.

ZIUA SFÂNTULUI PATRICK – Ziua de 17 martie are o însemnătate particulară pentru irlandezi. Este una din cele mai importante zile din an, căci atunci îl sărbătoresc pe SF. PATRICK. La origini era o sărbătoare catolică, în zilele noastre această festivitate e mai degrabă dedicată întregii culturi irlandeze și este sărbătorită cu fast, atât în Irlanda și Marea Britanie, cât și în Statele Unite.

SF. PATRICK este cel mai iubit și cel mai cunoscut sfânt al Irlandei. SF. PATRICK, luminătorul Irlandei, s-a născut în jurul anului 381 d.Hr., într-un sat numit Bannaven Taberniae.

Numele Patrick sau Patrichie înseamnă în limba latină om de neam mare. Din relatarea vieții sale, aflăm că la vârsta de 16 ani ajunge să uite de Dumnezeu. Satul în care se afla este jefuit de pirați, iar el este vândut ca sclav în Irlanda, până la vârsta de 22 de ani când evadează plecând în Britania iar apoi în Galia, unde devine preot. Plecarea în robie i-a schimbat desăvârșit viața. Din tânărul bogat și lipsit de griji, ajunge să fie persoana care rostea cel puțin o sută de rugăciuni noaptea și tot atâtea ziua.

Are parte de un vis, în care i se cere să meargă în Irlanda. Îi cere sfat Sfântului Gherman în privința visului, iar acesta, pentru că se rugase lui Dumnezeu să-i dăruiasca o persoană care să-l înlocuiască pe Sfântul Paladie, a văzut în acest vis un raspuns al lui Dumnezeu. Facem precizarea ca Sfântul Paladie părăsise Irlanda dupa mai puțin de un an de la hirotonirea sa, din cauza cruzimii irlandezilor. În 432, Patrick ajunge EPISCOP în locul lui Paladius.

Druizii se vor arăta nemultumiți de prezența lui Patrick și îl vor trimite pe Dichu să-l omoare. Acesta înțepenește în momentul în care ridica sabia să-l omoare. Sf. Patrick îl dezleaga de puterea nevăzută care îl ținea în loc. Drept răspuns pentru minunea săvârșită, Dichu îi va oferi sfântului un adăpost în care acesta va săvârși Sfânta Liturghie. După aceasta minune, mulți irlandezi au primit credința în Hristos. Mai târziu, împreuna cu ucenicii săi a botezat întreaga țara.

Patrick predica, boteza și făcea ucenici. A fost arestat de peste 10 ori și detestat la maxim de acești druizi (preoții păgâni din Irlanda). Nu a reușit în totalitate să scape Irlanda de păgânism dar reușit singur să îndrepte țara spre Creștinismul Niceean.

Sfântul Patrick a murit pe 17 martie în jurul anului 480. Este înfățișat în iconografie ținând în mână un trifoi, simbol al Sfintei Treimi, un singur Dumnezeu în ființă, dar în trei persoane. Este sărbătorit în fiecare an, pe 17 martie.

Ziua Sf. Patrick este sărbătorită nu doar în Irlanda, ci în mai multe țări din lume. Cel mai important festival este considerat a fi cel de la la Dublin, din ținutul Leinster.

Acest articol a fost publicat în Ganduri, INTERESANTE și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s