Bucură-te tinere!!

În ce anume îți găsești bucuria/fericirea, tinere?! 

Bucură-te, tinere, în tinereţea ta, fii cu inima veselă cît eşti tînăr, umblă pe căile alese de inima ta şi plăcute ochilor tăi; dar să ştii că pentru toate acestea te va chema Dumnezeu la judecată. Eclesiastul 11:9

Un tânăr s-a dus la un rabin și i-a spus că dorește din nou să fie fericit. Rabinul s-a oferit să-L ajute și i-a zis uite aici o lingură, ține-o în gură. în lingură i-a pus ulei și i-a zis: „Plimbă-te prin toată curtea mea, casa mea și apoi întoarce-te la mine, dar ai grijă să nu-ți curgă uleiul din lingură”. Tânărul a plecat și după puțin se întoarce tot trist, și zice: „Uite uleiul este în lingură dar nu mai ajutat cu nimic!!”. 

Rabinul i-a zis: „Ai văzut ce frumos covor am? ce TV și ce frumoasă piscină, ce animale am? ai văzut toată proprietatea mea?”

Tânărul i-a răspuns că nu deoarece era ocupat și atent să nu îi curgă uleiul din lingură.

Rabinul îi umple din nou lingura și îl trimite prin casă și îi spune să privească tot. Pleacă tânărul din nou și se întoarce tot trist deoarece, privindu-se în jur nu a mai fost atent la ulei și a curs tot.

Rabinul îi mai dă o șansă, îi pune din nou ulei și îl trimite, după ceva vreme se întoarce bucuros doarece uleiul era in lingură și el reușise să admire totul.

Omul care a căutat fericirea peste tot și n-a găsit-o ne spune că fericirea terestră și mai ales fericirea eternă sunt accesibile numai celor care-L iau pe Dumnezeu în considerație în calcule lor, a celor care-L pun pe Dumnezeu în ecuația vieții. Prezența lui Dumnezeu și a poruncilor Lui în viața celui tânăr nu interzice fericirea, ci o garantează, pentru că poruncile lui Dumnezeu nu sunt restrictive, ci protective.

Plăcerile vieții au sens numai atunci când sunt gustate ca binecuvântări dăruite de Dumnezeu, când le primim ca semn al dragostei Lui și dovadă a grijii părintești pe care ne-o poartă. De ce să se bucure tineri? De ce să prețuim binecuvântările date de Dumnezeu în viața personală și în familie? Pentru că vine… bătrânețea. Urmează intrarea în imperiul neputințelor, când avem ideii dar nu mai avem putere să le împlinim. Când ai voință, dar nu mai ai putință.

Eclesiastul 12:1-7 (Citiți!!) – Omul este trup și suflet. Cine are grijă de trup este cu adevărat un bun agricultor și se îngrijește de „țărână”. Cel care se îngrijește de suflet se îngrijește cu adevărat de sine și-și pregătește destinul cel veșnic.

„Îmbătrânim prea repede și ne deșteptăm prea târziu”. cit. de pe o tăbliță al unei școli duminicale din Ohio

Dacă noi tinerii „am ști” și voi bătrânii „a-ți putea”, altfel ar arăta lumea. Solomon vrea să fie sigur că măcar tinerii care-i citesc „spovedania” știu lucrul acesta. Depinde numai de tineri să pună și în practică.

Dacă rezumăm capitolele 11 și 12, putem spune că fiecare om trebuie să facă o alegere între alunecarea în nebunie sau consacrarea în facerea binelui. Eclesiastul ne îndeamnă:

  1. Să trăim și să investim în credință (Eclesiastul 11:1-6)
  2. Să ne bucurăm cu Dumnezeu de viața pe care o avem (Eclesiastul 11:7-19)
  3. Că bătrânețea este vârsta neputințelor și a marilor despărțiri (Eclesiastul 12:1-7)

Solomon ne spune să ne bucurăm, el nu ne spune să facem prostii ci că trebuie să pășim în viață cu toată puterea. În versetul care urmează după acest verb de a ne „Bucura”, Împăratul Solomon, continuă și spune „ Gonește orice necaz din inima ta și depărtează  răul din trupul tău.”

Tinerețea este tinerețe si bătrânețea bătrânețe și nu este treaba noastră să pretindem capul celui bătrân pe umerii celui tânăr. După Solomon, viața unui tânăr trebuie să fie plină până la un refuz de un extaz espansiv, și el sfătuiește ca să facem lucruri bune până la limita capacităților noastre.

Solomon continuă și spune în 12:1, „Dar adu-ți aminte de Făcătorul tău în zilele tinereței tale.”

Ieremia în Plângerile sale (3:27) ne spune că este bine pentru tineri ca să poarte un jug in tinerețea lor, este bine pentru noi tinerii să purtăm, să avem limite în viața noastră, să ne construim „garduri de protecție”.

Avem nevoie de o cunoaștere personală a lui Dumnezeu pe parcursul vieții noastre. Momentul să-L descoperim trebuie să fie în zorii vieții: Pavel spune despre Timotei „din pruncie cunoști Sfintele Scripturi care pot să-ți dea înțelepciunea care duce la mântuire, prin credința în Cristos Isus.” (2 Timotei 3:15). În Efeseni (6:4) scrie părinților care trebuie să-și crească copii în „mustrarea și învățătura Domnului.”

În această perioadă din viață, viața noastră poate fi modelată mult mai ușor și adaptată după standardul lui Dumnezeu decât mai târziu.

Solomon atât de frumos ne spune: – când ești în floarea vârstei tale, când puterile naturale dispun de vigoarea lor nediluată, atunci fa-I loc lui Dumnezeu în cunoștința ta.

Totul apoi este rezumat în versetul 13 din ultimul capitol unde Înțeleptul spune: „Teme-te de Dumnezeu și păzește poruncile Lui.” După acest verset nu mai este nimic de spus. Antidotul vital al deșertăciunii este REVERENȚA FAȚĂ DE DUMNEZEU ȘI ASCULTAREA DE PERCEPTELE ȘI PORUNCILE SALE. Toată datoria omului este să-L iubească pe Dumnezeu din toată inima, cu tot cugetul, cu tot sufletul și cu toată puterea sa, fiind și făcând ceea ce este în armonie cu voia Sa revelată în Cuvântul Său.

 

Înțeleptul Solomon ne deschide mintea și ne spune: VREI SĂ TE BUCURI?

GONEȘTE necazul din inima ta, ADU-ȚI aminte de Cretorul tău și TEME-TE de Dumnezeu.

Trăiește-ți viața, cu Dumnezeu! Făcând așa cu siguranță te vei bucura.

Acest articol a fost publicat în Ganduri, INTERESANTE și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s