Lutul și Omul

„Nu pot Eu să fac cu voi ca olarul acesta, … ? – zice Domnul. Iată, cum este lutul în mâna olarului aşa sunteţi voi în mâna Mea, … !

Ieremia 18:6

 olar

Pentru ca vasul să ajungă unul de cinste trebuie să treacă prin mai multe procese. Pentru a obține un vas bun, frumos și fără defecte, lutul trebuie să fie săpat din adâncime, curățat de orice pietricică și lăsat să stea în ploaia și zăpada de afară ca să fie zdrobit in fiecare atom al lui.

Lutul trebuie să fie bătut, frământat, după care este pus pe roată. Acolo unde lutul se învârte în jurul unui ax și este modelat direct de către mâna olarului. În modelarea acestui lut sunt folosite și anumite unelte (cuțite, ață …etc).
Vasul este așezat într-un loc unde este lăsat să se usuce încet, unde periodic, meșterul vine și îl șlefuiește. Într-un final vasul este pus în cuptor, unde toate impuritățile sunt arse în așa fel încât vasul să fie curat și impecabil pentru întrebuințarea lui. Uneori o întrebuințare de cinste, alteori o întrebuințare de ocară.

Care este legătura din ceea ce am scris cu privire la noi, oamenii?

Ei bine, noi suntem lutul care a fost scos din groapa mocirlei, și am ajuns în mâna lui Dumnezeu, în mâna marelui Creator. În mâna Lui, noi am fost curățați, ne-a scos impuritățile, pietricelele și acele lucruri care nu erau benefice pentru lut.
Apoi, Dumnezeu ca un bun Meșter, a batut lutul pentru ca din acesta să iase orice aer si pentru a-l face maleabil. Zilnic, uneori primim lovituri sau încercări prin care Dumnezeu ne modelează și ne pregătește pentru a deveni vase de cinste, care să fie folosite la masa Lui. Lutul (omul) este trecut prin toate aceste procese, după care este pus pe roată și făcut să se învârtă în jurul axului care stă tot timpul în picioare și în jurul căruia ar trebui să ne învârtim zilnic: Domnul Isus Cristos. În jurul Lui și în mâinile lui Dumnezeu, lutul poate lua diferite forme: mai înalt, mai scund, cu burtă sau fără, cu gât lung sau unul scurt. Uneltele acelea de care se folosește Dumnezeu sunt oamenii mântuiți (familia, părintii, copii… biserica).
Dumnezeu își face vasele pentru întrebuințarea Lui. Vasul care a luat formă este zilnic șlefuit de Dumnezeu, iar apoi pus pe foc, unde se va sfârși prelucrarea lui.

Nu știu în care proces mă aflu acum… dar ceea ce știu este că sunt în mâna Olarului, și vreau să mă las prelucrat de El. Dumnezeu vrea să prelucreze și lutul tău (viața ta) … Te vei lăsa modelat de el?

Dumnezeu să te binecuvinteze!

 

“Dar, Doamne, Tu eşti Tatăl nostru; noi suntem lutul, şi Tu, olarul care ne-ai întocmit: suntem cu toţii lucrarea mâinilor Tale.” (Isaia 64:8)

Slavă lui Dumnezeu!

Reclame
Acest articol a fost publicat în Ganduri, INTERESANTE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s